Haak Zonwering Markiezen ,screens

Al meer dan een eeuw een familiebedrijf aan de Burgwal in Haarlem!

Kolenhandel

Het ondernemersbloed zit bij de familie Haak in het bloed. De 22-jarige Geerlof van den Haak begon in 1894 een eigen zaak in kolen: Brandstoffenhandel van den Haak. Binnen een paar jaar liep zijn zaak zo goed en kocht hij in 1899 een groot herenhuis aan de Burgwal. Zijn bedrijf bleef groeien, want hij leverde naast kolen inmiddels ook brandstoffen zoals steenkool,  antraciet, korte en lange turf. Geerlof’s achterkleinzoon heeft het kolentijdperk nog meegemaakt: “Ik ging soms met mijn vader mee naar de zaak. Ik moest de kolen in zakjes doen en die brachten we naar klanten. Dat gebeurde eerst met paard en wagen, later met de auto.”

Haak Kolen 1929
eerste bestelwagens
2e bestelwagens

Van kolen naar zonwering

Geerlof’s dochter Truus en zoon Gerard zette het bedrijf voort. In 1965 voerde de regering aardgas in waardoor de handel in andere brandstoffen terugliep. Om de zaak in de familie te houden moest Haak een nieuwe koers gaan varen. Gerard’s zoon, ook genaamd Gerard, nam op 22-jarige leeftijd de zaak over en besloot  zonweringen te produceren. “Vanaf 1971 heb ik mij fulltime op zonweringen gestort en de naam van de zaak veranderd in Haak, omdat een korte bedrijfsnaam mij beter leek.” De handel in  zonweringen liep zo goed dat Gerard in 1974 het ladder- en steigerverhuurbedrijf van de firma Hagen overnam. Dertig jaar later verwelkomde Gerard zijn zonen Michiel en Tjeerd in de zaak. Gerard is nog een paar keer per week in de zaak te vinden: “Ik kruip nog wel eens achter de naaimachine om een markies te maken. Die naaien we nog altijd in eigen huis.”

De moderne generatie Haak

Familie van den Haak
Tjeerd van den Haak
Stan van den Haak

Iedere generatie staat voor een aantal veranderingen binnen Haak. Michiel en Tjeerd hebben het assortiment flink uitgebreid. Haak verkoopt tegenwoordig naast traditionele markiezen ook terrasschermen, screens, serrezonweringen, terraswarmers, terrasoverkappingen en rolluiken. De broers houden alle trends en ontwikkelingen goed in de gaten. In de showroom hangt zelfs een zonnescherm voorzien van LED lampjes en speakers. De broers vinden het ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken en dragen waar mogelijk hun steentje bij aan een beter milieu.  

Showroom

In onze showroom kunnen klanten onze producten bekijken. We merkten dat mensen dat  fijn vinden en wij kunnen ze nóg beter advies geven. Persoonlijk contact met onze klanten vinden wij belangrijk. Iedereen die bij ons binnenloopt kan een kijkje nemen in onze werkplaats. Ondanks alle veranderingen in de loop der jaren is het adres van de firma Haak altijd hetzelfde gebleven: Burgwal 9 in Haarlem. Het pand aan de Burgwal is heilig voor ons, omdat het al meer dan honderd jaar in de familie is. Haak hoort bij Burgwal.

Terrasgenot bij vrijwel elk weertype

De textiele pergola-zonwering Plaza Viva

lees verder...

Pergolino nu 7 meter breed leverbaar

Eenvoudig, slim en veelzijdig

lees verder...